De locatie

Centrum De Heerd was tot 2005 de koeienstal van een agrarisch bedrijf. De boerderij is van het type Hallenhuis. De naam ‘hallenhuis’ dankt de boerderij aan het feit dat het net als bij vele middeleeuwse kerken uit drie beuken bestaat: een hoge middenbeuk en aan weerszijden daarvan een lagere zijbeuk. De Heerd was vroeger de centrale ruimte in het woongedeelte. Hier kwamen de mensen samen rondom een vuur, werden de gesprekken gevoerd, ideeën uitgewisseld en was er gezelligheid. Dit hebben wij ook voor ogen met ons centrum.

De boerderij is met veel aandacht en liefde verbouwd tot een sfeervol en modern woonhuis en centrum, waarbij er veel authentieke elementen van de boerderij bewaard zijn gebleven. Het centrum is energieneutraal.

De Heerd ligt op het Landgoed Ampsen. Dit landgoed is 700 ha groot en is opengesteld voor publiek. ‘Veur wie ’t Landgoed Ampsen nog nit kent zo’k zeggen: goat d’r earst moar es hen kieken. Ie zölt d’r gin spiet van kriegen.’ Het particuliere Landgoed Ampsen heeft een rijk cultuurhistorisch verleden. Archeologische vondsten verwijzen zelfs terug naar bewoning in het Neolithicum (5300 – 2000 voor Chr.). Het kasteel en het afwisselende landschap met oude loof- en naaldbomen en heideveldjes zijn heel bijzonder.